Lionsclub XXY – Dienen in de polder
Op hun website staat het duidelijk in het Engels: ’We serve’ (‘we dienen’). Maar zodra je in gesprek gaat met leden van de Lionsclub Haarlemmermeer XXY, blijkt al snel dat de club met beide benen geworteld is in de Hollandse klei. En een club die zorgt voor hieperdepiep-dozen, een smulbos en een wensboom. En meer.
Het gesprek is met twee van hen, over het hoe en waarom en vooral over het ‘we willen gewoon heel graag een ander tot steun zijn’. Die twee zijn Wilma Kempers en Rogier Janssen. Zij heeft heel veel ervaring op het gebied van ondernemen, hij is apotheker van beroep. Allebei hebben ze dus een ondernemersachtergrond, al is dat niet noodzakelijk om lid te worden van de Lionsclub, van oorsprong Amerikaans en alleen toegankelijk voor mannen. Hun ‘eigen’ Lionsclub heeft echter de toevoeging XXY en staat open voor mannen én vrouwen.
Maar man of vrouw: beiden staan 100 procent achter het centrale doel van ‘We Serve’. In gewone Hollandse poldertaal: ‘We leven en werken in deze maatschappij en voor diezelfde maatschappij willen we ook wat terugdoen. Als teken van betrokkenheid’, aldus Rogier. Waarna de begrippen vriendschap, saamhorigheid en medemens vallen. ‘We kunnen niet alles. Maar klaar staan voor de ander, dat kunnen we wel! Gewoon je handen uit de mouwen steken. Laten zien dat je iets wilt betekenen voor de ander.’ Hetgeen betekent: soms ook zelf iets (anoniem) doneren. Wilma knikt bevestigend, want ze weet dat door samen te werken er al heel veel goeds is bereikt. De vele ‘klussen’ die de Lionsclub sinds de start in 2009 heeft gedaan in en voor Haarlemmermeer, zijn daar mooie voorbeelden van. Zoals de hieperdepiep-doos (een doos met feestartikelen voor een verjaardag van een kind waarvan de ouders bij de voedselbank bekend zijn), vrieskisten voor de bewoners van de Maatschappelijke Opvang aan de Hoofdweg in Hoofddorp, een high tea en het project wensboom. Vanwege dat laatste zitten we nu in De Beurs.
Bij het project wensboom werkten de Lionsclub XXY, wijkcentrum De Amazone en basisschool Tabitha nauw samen om wensen te verzamelen van bezoekers en buurtbewoners. Het resultaat: in de (kunst)boom werden bijna 30 wensen opgehangen, van klein tot iets minder klein. Zoals een tuin opknappen, of een verwendag. Dankzij geslaagde inzamelingsacties (en veel sponsors) konden alle wensen vervuld worden, inclusief een eenvoudige scootmobiel. Wilma weet het nog goed. ‘Tijdens Koningsdag hebben we in het centrum van Hoofddorp spulletjes verkocht en promotie gemaakt voor de wensboom. De reacties waren hartverwarmend.’ Ze kijkt terug op het project dat kon slagen mede dankzij vele handjes van anderen, dankzij de leden die met ideeën kwamen en die hielpen bij het verkopen of die wensen mogelijk wisten te maken. ‘Veel handjes hebben veel mensen blij gemaakt.’ Waarna Rogier aanvult hoe bijzonder de wensen waren. ‘Niemand had een wens voor zichzelf opgeschreven. Het ging om een moeder, een buurvrouw, een man uit de straat, een medeleerling. Geen enkele ‘ik’. Dat is toch prachtig!’
Dit allemaal aanhorend, volgt bijna automatisch de vraag ‘in hoeverre een christelijke achtergrond een rol speelt’. Rogier: ‘Dat zal bij enkele leden ongetwijfeld zo zijn. Maar je betrokken voelen bij je omgeving en bij je medemens is toch universeel? Dat gaat ons allemaal aan.’ Tot slot vooruitkijkend naar 2022 en de coronamaatregelen. ‘We zijn geen grote club, maar er zijn wel plannen voor acties voor de Maatschappelijke opvang’, geeft Wilma aan, ‘en de Voedselbank. We helpen bij het onderhoud van het Smulbos en doen, zover corona dit toelaat, weer mee met NLDoet. Genoeg te doen dus.'
Wie zich aangesproken voelt, nieuwe leden zijn altijd welkom. Voor meer achtergrondinformatie, zie www.haarlemmermeerxxy.lions.nl.
Jos van Rooijen
De Weerklank (het kerkblad van de protestantse gemeente in Hoofddorp)